Het visitekaartje

Posted by on Mar 18, 2014 in Grafisch ontwerp | No Comments

De afgelopen tijd moest ik als startend ondernemer er dan toch aan geloven, de eerste open koffie was een feit. Binnen deze gezellige menigte deden de meest uiteenlopende verkooppraatjes de ronde. Deze uitwisseling van verkooppraatjes werd telkens vergezeld door een klein kaartje wat uit binnenzakken en kleine zilveren doosjes getoverd werd. Het visitekaartje.

Wat mij echter steeds weer verbaast is het feit dat het verkooppraatje op een krachtige, geconcentreerde manier mij ten gehore werd gebracht, terwijl ik daarna een dun onduidelijk kaartje in mijn handen geschoven kreeg. Dat in het ene geval zo vol stond met informatie dat het wel zijn speech-kaartje leek, terwijl de ander enkel voorzien was van een naam met functieomschrijving. De rest is wel te googelen, toch?

Kaartje vs. praatje

Het visitekaartje is al jaren een van de meest gekozen communicatiemiddelen. Zowel voor bedrijven als personen en tegenwoordig zelfs voor websites. Dan vraag ik me toch af waarom men hier dan zo weinig energie in stopt om dit kaartje nét zo krachtig te maken als het verkooppraatje. Het moet elkaar ondersteunen en niet ontkrachten.

In het beste geval voegt het kaartje zelf iets toe aan je praatje. Dit zou dan ook het streven van iedereen moeten zijn.

Het visitekaartje moet in één oogopslag vertellen wat het verkooppraatje kort samengevat zou inhouden. Bijna niemand weet nog wat je te vertellen had op de open koffie als ze er op dat specifieke moment niets aan hebben. De bedoeling van het visitekaartje is dat men op het moment dat ze je wel nodig hebben, terug denken aan het gesprek en jou als persoon. Dit maakt de stap om contact op te nemen vele malen makkelijker!

Reminders voor een sterk visitekaartje

Dan komen we meteen bij het volgende probleem, je moet er dus voor proberen te zorgen dat je visitekaartje bewaard wordt. Makkelijke keuzes hiervoor zijn:

  • Kiezen voor degelijk en stevig papier
  • Een overzichtelijk kaartje ontwikkelen met enkel de belangrijkste informatie
  • Zoek naar een manier om binnen jouw stijl, op te vallen tussen de andere kaartjes
  • Voeg er iets eigens aan toe om de boodschap nog duidelijker te maken

Wees creatief!

In deze tijd is het erg van belang dat je opvalt en hoe creatief je ook bent, aan een visitekaartje zitten nou eenmaal beperkingen. Om een voorbeeld te geven: ik heb ervoor gekozen om in plaats van visitekaartjes mini portfolioboekjes te laten drukken die nét wat groter zijn dan een visitekaartje.

Boekje

Op deze manier kan ik meteen laten zien wat ik maak en het boekje is voorzien van alle gegevens die ook op een visitekaartje terug te vinden zijn. Dit verhoogt niet alleen de kans dat het bewaard gaat worden, het is ook meteen een waardevolle aanvulling op mijn verkooppraatje!

Bedenk eens wat goed zou passen bij het bedrijf, website of product dat je probeert te verkopen.

Is dit bijvoorbeeld een nieuw online platform, misschien is een digitale versie van het papieren visitekaartje dan meer iets voor jou. Organiseer je feesten en festivals dan is het misschien leuk om het visitekaartje in de vorm van entreekaartjes te ontwerpen. Als applicatie ontwikkelaar is het natuurlijk leuk als mensen meteen jouw App kunnen downloaden met jouw informatie. Voor iedereen is er wel een creatieve oplossing te verzinnen.

Wat zou voor jou een leuke en creatieve vervanging kunnen zijn voor het standaard visitekaartje? Ter inspiratie heb ik wat leuke voorbeelden verzameld.

Kleurwaaier als visitekaartje

Onderzetters

Blog_02

Blog