Mijn buurjongen is (ook) grafisch ontwerper

“Sorry maar mijn buurjongen van 17 kan ook vormgeven en die doet het veel goedkoper.” Het feit dat dit mij een leuke opdracht door de neus boorde was niet eens wat ik vervelend vond. Wat ik vervelend vond was dat mijn potentiële klant geen besef had van het verschil tussen de kwaliteit van een 17 jarige hobbyist of een afgestudeerde grafisch ontwerper…

Goedkoper kan hij het wel beloven, maar wat is de geleverde kwaliteit?

Natuurlijk wist ik vanaf de start van mijn studie aan de Kunstacademie dat ik te maken zou krijgen met veel concurrentie. Ik besef me echter nu pas dat iedereen met een computer en een versie van Photoshop zich grafisch ontwerper kan noemen. Prima, daar kan ik verder niets tegen doen. Maar wat ik belangrijk vind is dat men zich realiseert dat zijn eindproduct van lagere kwaliteit zal zijn dan het eindproduct van een opgeleide grafisch ontwerper.

Voor de duidelijkheid, met kwaliteit bedoel ik niet alleen de vormgeving van het eindproduct. De kwaliteit bestaat uit veel meer elementen.

Neem bijvoorbeeld de technische specificaties. Als de klant zijn logo op een vrachtwagen wil zien zal het logo aan bepaalde technische specificaties moeten voldoen. Daarnaast is het goed gebruik maken van kleuren van belang. Welke Pantone kleuren komen overeen met de CMYK kleuren van de huisstijl? En wat als er een muur geschilderd moet worden in precies die kleur blauw? Als de schilder je belt over welke RAL kleur hij moet gebruiken moet je wel weten wat RAL überhaupt is.

Voor elk beroep is vakkennis noodzakelijk, zo ook bij het grafisch ontwerpen.

Naast deze technische specificaties zijn er nog veel meer elementen waarmee de kwaliteit van het eindproduct verhoogd wordt. Zo kunnen we het nog hebben over de toepasbaarheid, de integratie, bestandsformaten, maatverhoudingen en ga zo maar door. Dat leuke ontwerp van de buurjongen is eigenlijk nog maar het begin, en dan zijn er waarschijnlijk al wat stappen overgeslagen.

Hoe snel wil je groeien, en heeft jouw huisstijl dan de kwaliteit om met je mee te groeien?

Het feit dat er mensen zijn die zich op deze manier als ontwerper op de markt zetten is niet waar ik me zorgen over maak. Het probleem zit hem in het slechte kwaliteitsbesef bij de klant. Hopelijk gaan mensen zich realiseren waarom een grafisch ontwerper duurder is dan de buurjongen met een Mac. En waar het verschil in kwaliteit zich nou écht bevindt. Want als het logo van de buurjongen ineens niet bruikbaar blijkt voor wat jij er mee wilt, moet je uiteindelijk alsnog naar een professioneel bureau.

Natuurlijk begrijp ik dat het budget voor iedereen verschillend is, zeker als je een startende ondernemer bent. Maar ik hoop wel dat ik je door middel van deze blog bewust kan maken van het kwaliteitsverschil, zodat je weet waarvoor je kiest.

Prices_02

En de prijzen van een logo en huisstijl vallen best mee hoor, zeker voor starters. Neem eens contact op voor meer informatie en vertel me wat je zoekt. Voor elk budget zijn er verschillende, kwalitatieve oplossingen.

 

Contact opnemen